fbpx

BLOG

Microsoft Surface Pro X – ocena in mnenje

Microsoft je v želji po konkurenčnem izdelku z Applovim iPad Pro pozabil na bistvo, zakaj ljudje uporabljajo računalnike.

Microsoft je že pred leti zapustil varen objem razvoja programskih rešitev, kjer v mnogih pogledih vlada že desetletja. Z vstopom na trg strojne opreme je Microsoft prevzel neznano vlogo majhne ribe, ki želi preživeti. Morda bi pričakovali, da majhna riba, ki ji je ime Microsoft, ne bo imela problema plavati z velikimi. Vendar, kot je pokazal neuspeli nakup Nokije in Microsoftov vstop na trg mobilnih telefonov, bodo velike ribe neusmiljeno pohrustale majhne, ne glede na njihov status ali ime.

Kot pravijo, vsaka šola nekaj stane in ker je Microsoft plačal drago šolnino, so bili odločeni, da se veliko naučijo. Priznati je potrebno, da so novo znanje dobro unovčili. Od prvega Surface produkta, ki je novo marketinško ime za vse Microsoftove izdelke strojne opreme, so njihovi izdelki vrhunec dizajna in izdelave. Vizija Surface izdelkov je, da zasedajo sam vrh v kakovosti naprav, ki uporabljajo Windows platformo in so inspiracija drugim izdelovalcem. 

V tej luči je najnovejši tablični računalnik, ki prihaja iz delavnic v Seattlu, še en velik korak v pravo smer. Surface Pro X je v mnogih pogledih računalnik, kakršnega si želi Microsoft izdelati že zadnjih desetih letih. Je hibrid med tablico in prenosnim računalnikom. Ima ekran na dotik. Izdelan je iz aluminija, ima 13 palčni zaslon z resolucijo  2.880 x 1.920-pixlov v šasiji, ki ni nič večja od Surface Pro 7 tabličnega računalnika. Ekran je v Microsoftovem standardnem 3:2 razmerju, ki ponuja odlično površino za produktivnejšo delo. Svetlost doseže 450 nitov, kar je odlično za 13 palčni zaslon. Barve in kontrasti so brezhibni. Če že primerjamo Surface Pro X s Surface Pro 7 je potrebno poudariti, da ne samo, da ima Surface Pro X večji zaslon, temveč da je ta zaslon v še tanjši šasiji. Z drugimi besedami, če boste ta izdelek postavili na mizo v kakšni knjižnici, kavarni ali pisarni, se pripravite na zavidljive poglede.

Prednosti se ne končajo samo z izgledom. Surface Pro X ima kar dva USB-C priklopa, ki sta sposobna tudi polniti napravo. Microsoft je sicer priložil v škatlo svoj Microsoft Surface Connect polnilec, kar pa ni nujno, da je slaba stvar. Polnilec se namreč poveže z magneti, kar zaščiti napravo, če se kdo spotakne ob kabel, medtem ko se naprava polni. Za vse tiste, ki ste že imeli napravo, ki se poveže z magneti, se boste verjetno strinjali, da je malo stvari na tem svetu tako izpopolnjujočih in magičnih, kot je izpustiti kabel nekaj milimetrov od naprave in začutiti kako sam skoči na pravo mesto. Za vse tiste, ki ne morete preživeti brez USB-A priklopa pa vesela novica, da Surface Connect polnilec vsebuje tudi ta priklop. Za mnoge verjetno boljše kot nič. In ko končno napolnite svojo napravo, Microsoft trdi, da jo lahko uporabljate 13 ur brez polnjena. Številni testi naprav kažejo, da je proizvajalec nekoliko pretiraval v tej številki. Proizvajalci so dandanes prisiljeni povedati pod kakšnimi pogoji je bil izveden test. In 13 ur je mogočih, ko je svetlost ekrana na tako nizki ravni, da ga ni mogoče uporabljati za vsakdanja opravila. Ljudje, ki so dejansko uporabljali napravo poročajo o 9 urnem intervalu med polnjenjem.

Verjetno se na tej točki sprašujete, kje lahko naročim novi Microsoft Surface Pro X. Naprava je izjemen dosežek. Zaslon in baterija sta odlični. Priklopi so moderni. In da ne pozabim, ima tudi solidne kamere za potrebe video klicev. Če ste med tistimi, ki želite slikati s svojim tabličnim računalnikom, prosim nehajte s tem.

Preden naročite, nekaj o tem, zakaj raje izpustite ta izdelek. Da lahko odgovorimo zakaj, je potrebno razumeti razliko med arhitekturno razliko med x86 in ARM procesorji. Arhitekturo x86 uporabljajo računalniki že vrsto let. Procesorji proizvajalcev, kot so Intel in drugi, so zasnovani na podlagi te arhitekture. In operacijski sistem Windows je optimiziran zanj. Nasprotno se ARM procesorji uporabljajo v mobilnih napravah, kot so pametni telefoni. Vedno obstajajo prednosti in slabosti za oba tipa procesorjev. Vendar je na koncu težava v trenutni optimizaciji operacijskega sistema Windows in aplikacij za ARM procesorje, oziroma v pomanjkanju prav te. Novi Surface Pro X sicer vsebuje povsem edinstven 3GHz ARM procesor, ki ga je Microsoft razvil v partnerstvu z Qualcomm, a uporabniška izkušnja je bolj povprečna. V večini zaradi dejstva, ker uporablja procesor 32 bitni emulator za prikazovanje standardnih x86 aplikacij, ki so danes v večni 64 bitne.

Za tiste, ki ne veste, to ni Microsoftov prvi poskus, da ponudi operacijski sistem Windows na ARM arhitekturi. Tablični računalnik Surface RT nosi to krono. Ko je prišel na trg je bil dobro izdelan, z dobro baterijo in čudovitim zaslonom. Bil je lahek, prenosljiv in veliko bolj dostopen, kot takratni Surface Pro, ki je vseboval Intelov x86 procesor. Se sliši znano? Skoraj. Zato ker v primerjavi s prejšnjo verzijo, je tokrat Microsoft izpustil, da bi naj bila tovrstna naprava bolj finančno dostopna. Lepota, prenosljivost in Microsoftov logo so hkrati tudi recept za visoko ceno. Surface Pro X ima prenosno tipkovnico in svinčnik s katerim je mogoče pisati po zaslonu, ki pa se seveda prodajata posebej. A vrnimo se raje na težave z ARM procesorji in operacijskim sistemom Windows. Windows je sicer naredil velike korake v optimizaciji za ARM procesorje in tudi Microsoftove aplikacije kot so Office, so kar dobro podprte. Problem nastane v aplikacijah drugih ponudnikov. Vsi ponudniki bi morali posodobiti svoje aplikacije za ARM arhitekturo. In ker je takšnih naprav malo, nimajo zadostne motivacije za vlaganje velikega truda v ta podvig.

V bistvu je tako, če ste nekdo, ki mu ni težko preplačati svoj računalnik in ga uporabljate za pisanje dokumentov, brskanje po spletu in pošiljanje mailov, je Microsoft naredil produkt za vas. Morda ste uspešen direktor in nič ne bo bolje pokazalo vašega statusa v konferenčnih sobah, kot tanek in privlačen Microsoft Surface Pro X. Če pa uporabljate računalnik za resno delo, boste najverjetneje razočarani. Microsoft enostavno nima dovolj velike podpore razvijalcev. In tukaj pridemo do točke, kjer primerjamo jabolka s hruškami. Ker v svetu jabolk obstaja tanek tablični računalnik, ki ima krasno baterijo, še boljši Pro Motion zaslon, nosi zavidljiv logo na svojem hrbtu in za katerega boste prav tako imel privilegij odšteti več kot je vreden. Applov Ipad Pro je vse, kar ponuja Surface Pro X, narejen še nekoliko bolje. In kar je bolj pomembno je, da je podpora razvijalcev več kot odlična.

Microsoft Surface Pro X ima odličen potencial, a se mu vidi, da je prva verzija novega produkta za Microsoft. In če se ne smatrate za nekoga, ki se rad opiše kot poskusni zajček, izpustite ta produkt in si raje privoščite kakšen odličen prenosnik ali pa celo kar Applov Ipad Pro.

O avtorju

Aljaž Daković

Aljaž Daković

Deli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mogoče ti bo všeč tudi

Kaj je progresivna spletna aplikacija (PWA)?

Progresivna spletna aplikacija ali na kratko PWA (Progressive Web App) je izraz, ki zajema nekaj …

MackBook Pro 16 inč mnenje in ocena

Mnenje in ocena Štiri leta. Štiri leta je dovolj časa, da povprečni slovenski najstnik zaključi …