fbpx

MackBook Pro 16 inč mnenje in ocena

Mnenje in ocena

Štiri leta. Štiri leta je dovolj časa, da povprečni slovenski najstnik zaključi srednjo šolo in pridobi svoj prvi strokovni naziv. Očitno je štiri leta tudi natančno zadostno število pretečenih ur, minut in sekund, da Apple popravi enega najbolj priljubljenih prenosih računalnikov, katerega je pozno v letu 2016 z izdajo kontraverzne Touch Bar verzije dodobra pokvaril. Pomanjkljivosti prejšnje verzije so izčrpno dokumentirane. Vse od zmogljivostnih težav, ki jih je povzročalo slabo odvajanje toplote od močnega i9 procesorja, vgradnje manjše baterije, kljub večji moči, do težave z uporabo povsem nove funkcijske vrstice na dotik, ki je zasedla mesto na povsem zanič tipkovnici. Nastajali so epski soneti in mitske legende o nezanesljivosti in slabi ergonomičnosti prejšnje tipkovnice. Stvar je prišla do točke, kjer je Apple ob lanski osvežitvi MackBook Pro prenosnika na dan izdaje kupcem ponudil 4 letno garancijo, da lahko zamenjajo tipkovnico v primeru okvare.  A vse to je za nami.

Za in proti

 • najboljša tipkovnica v vseh Applovih prenosnikih,
 • odlična zmogljivost zaradi boljšega odvajanja toplote,
 • velik dodatek v grafični moči,
 • velika baterija, ki zdrži 11 do 12 ur,
 • dober mikrofon in najboljši zvočniki med vsemi prenosniki,
 • do 8 terabajtov internega spomina.
 • neprimeren za igračarje,
 • kakovost kamere za video klice je podpovprečna,
 • resolucija 16 inčnega ekrana je nekoliko neposrečena,
 • cena je zastrašujoča.

Lastnosti in dizajn

Na prvi pogled je 16 inčni MackBook Pro skoraj identičen svojemu predhodniku. Videz vara. Res je, da je šasij še vedno kos precizno brušenega aluminija. Tudi barve se niso spremenile. Še vedno sta na voljo srebrna in Applova vesoljsko siva (Space Gray), ali po domače siva ter temno siva. Kar privlači, enostavno nima smisla spreminjati. Dizajn tako prejšnjega kot novega modela je ikoničen, tanek, lahek in prestižen na dotik.  

Kaj je potem novega? Zagotovo mora biti največja novost ekran, kar je velikost 16 inč, kar del novega imena. Ekran je zares večji. Raztegnil se je kar za 0,6 inča v diagonali ali po Applovo za 1 palec. Inženirji so lahko stlačili toliko večji ekran, v skoraj identične dimenzije kot prejšnje leto z zmanjšanjem roba okoli zaslona. Nov zaslon ima tako resolucijo 3072 X 1920 z 226 pixlov na inč in s 100 000 000 barvami. IPS panel doseže svetlost do 500 nitov in podpira Applovo TrueTone tehnologijo, kar je marketinški žargon za zmožnost ekrana, da samodejno popravi toploto svetlobe glede na okolje v katerem se nahaja. Zaslon podpira široki spekter barv in je primeren za profesionalno uporabo če izklopite TrueTone zmožnosti. Applovi ekrani so vedno odlični, a tokrat je čudno, da skaliranje zaradi novih dimenzij ekrana povzroča težave. Skaliranje je proces povečanja ali zmanjšanja UI elementov operacijskega sistema za ekrane različnih resolucij. Privzete nastavitve niso idilične in rezultat je, da tipografija in manjši elementi izgubijo ostrino. V nastavitvah je mogoče popraviti skaliranje in pri popolnem 2 proti 1 razmerju tipografija postane ostra, pri tem pa drugi UI elementi postanejo preveliki. Takšne malenkosti nekaterim morda ne pomenijo dosti. Zase sem že pred leti ugotovil, da imam impulzivno motnjo za neenakomerno postavljene pixle na zaslonu. Spravljajo me ob živce.

Največja izboljšava torej ni zaslon, najboljša izboljšava leži pod zaslonom. Apple je končno razvil novo tipkovnico. Razvili so jo na zelo inovativen način. Vzeli so tipkovnico izpred štirih let in jo posodobili. Genialno! Ne res genialno, zato ker je prejšnja tipkovnica veljala za zlati standard dobre tipkovnice na prenosniku. Trditi, da so inženirji v Cupertinu samo iz skladišča prinesli prejšnji model tipkovnice in odšli na pivo, pa ne bi bilo povsem pravično. Nove tipke so veliko bolj stabilne. Zaznajo dotik kjerkoli na sami tipki in so bolj izrazite, saj so nekoliko manjše kot nekoč, prostor med tipkami, pa je nekoliko večji. Zvok, ki ga proizvajajo ob pritiskanju je tišji in sami pritiski na gumbe so bolj prijetni. Ja, ob dobro klikajoči tipkovnicah začutiš zadovoljstvo!

Ostali dizajn je praktično nespremenjen. Šasija je večja in sam prenosnik je nekoliko težji. Več o tem pri opisu zmogljivosti naprave. Še vedno ima samo štiti USB-C priklope, ki so zadolženi tako za napajanje kot za vse vnosne naprave. Vsi štirje so še vedno TunderBolt zmožni, kar pomeni, da lahko z njimi priklopite kar nekaj zelo profesionalne opreme.   

Drsnik pod tipkovnico je daleč najboljši na tržišču. Nihče ne seže niti do kolen Applovim drsnikom. Sam ne uporabljam miške pri svojem Applovem prenosnik, kar ne morem reči, da se je že zgodilo na Windosovem računalniku. Najnovejša različica vsebuje tudi senzorje za moč pritiska, kar še dodano izboljša natančnost in omogoča dodatne funkcionalnosti glede na moč pritiska na drsno površino.

Nad tipkovnico se še vedno nahaja tako imenovani Touch Bar, majhen dodaten ekran na dotik, ki prikazuje različne krajšnice glede na kontekst na ekranu. Na primer, pri poslušanju glasbe se pojavi drsnik za glasnost in podobno. Na papirju je ideja odlična. V realnosti pa vsi naprednejši uporabniki uporabljamo kombinacije tipk kot krajšnice za večjo produktivnost. Produktivnost se poveča, ker s pogledom ne zapuščamo zaslona. Pri uporabi Touch Bar-a pa to ni mogoče. Ker govorimo o zaslonu na dotik ni mogoče otipati, kje se nahaja posamezni gumb. Izboljšava v tokratni iteraciji pa je, da se je vrnil fizični “escape” gumb. Noro.

Zvok omogoča sistem šestih zvočnikov, boljših od zvočnikov kateregakoli prenosnika. Podpirajo specifikacijo Dolby Atmos. Odprtine za zvočnike so na sprednji strani naprave in so obrnjene proti uporabniku, kar je optimalna postavitev za zvočnike. Na voljo je tudi klasični 3,5 milimetrski priklop, ki omogoča priklop slušalk. Sam deck ne podpira profesionalnega zvoka, za kaj takšnega bo še vedno potreben eksterni deck.    

Veliko marketinških besedil je posvečenih novim mikrofonom. Naprava vsebuje kar tri in po Applovih zagotovilih lahko zamenjajo profesionalne mikrofone za snemanje podcastov. Glede na prve teste lahko zapišemo, da so mikrofoni čisto v redu za vsakodnevno uporabo. Če pa želite snemati studijsko kvaliteto zvoka s to napravo, pa vas čaka hladen tuš.

Še nekaj besed o bateriji v napravi. Napajanje tako zmogljive naprava ni šala in na srečo ima Apple brezhiben ugled, kar se tiči ur uporabe o katerih poročajo. 99,8 vatov urna baterija brez težav zdrži 11 do 12 ur vsakodnevne uporabe med polnjenji. V pripravljenosti bo vaš MackBook Pro vzdržal kar 30 dni. Se morda sprašujete zakaj je kapaciteta baterije tako nenavadnih 99,8 vatnih ur? Letalski zakoni narekujejo, da lahko potniki na letalo v svoji prtljagi nesejo naprave do kapacitete 100 vatnih ur. in 99,8 je vsekakor manj ko 100. Kot vedno je baterija odlična. V škatli pa je tokrat priložen kar 96W napajalnik za hitro polnjene. 

Zmogljivost in tehnična specifikacija

Dimenzije:

 • Višina: 1,62 cm
 • Dolžina: 35,79 cm
 • Globina: 24,59 cm
 • Teža 2 kg

Procesorji:

 • Intel Core i7 6 jedrni 2,6GHz procesor z bustom do 4,5GHz in 12MB L3 cache-a ali,
 • Intel Core i9 8 jedrni 2,4GHz procesor z bustom do 4,8GHz in 16MB L3 cache-a ali,
 • Intel Core i9 8 jedrni 2,4GHz procesor z bustom do 5,0GHz in 16MB L3 cache-a

Pomnilnik:

 • Od 16GB do 64GB DDR4

Trdi disk:

 • od 512GB do 8TB hitrega SSD

Grafična kartica:

 • AMD Radeon Pro 5300M z 4GB internega GDDR6 hitrega spomina ali,
 • AMD Radeon Pro 5500M z 6GB internega GDDR6 hitrega spomina ali,
 • AMD Radeon Pro 5500M z 8GB internega GDDR6 hitrega spomina

 

MackBook pro so znani kot izredno zmogljivi računalniki glede na svojo velikost. Tehnične specifikacije nikoli ne povedo celotne zgodbe pri Applovih produktih. Vertikalna integracija velikana iz Kalifornije, ki nadzoruje celoten proces od strojne opreme do programskih rešitev, omogoča neverjetno optimizacijo končnih produktov. Prejšnji model je imel resne težave glede zmogljivosti. Ponujeni Intel Core i7 in i9 procesorji so izredno zmogljivi. Zmogljivi procesorji proizvedejo veliko toplote. Zaradi tankega profila računalnika, premajhna ventilatorčka nista bila sposobna dovolj učinkovito izločiti toploto iz šasije. Apple je tudi znan po tem, da zažene ventilatorje veliko bolj pozno kot drugi proizvajalci. Zen je namreč pomemben del njihove filozofije. Rezultat vsega tega je zelo omejeno delovanje procesorja. Še posebej med pospeški procesorja. Oglaševanih 5,0GHz je procesor lahko zadržal zgolj za nekaj sekund. Apple je trdil, da je napako odpravil že z zadnjo iteracijo prejšnjega modela. Bolj podrobnejši pregled je pokazal, da so v resnici samo dovajali manj energije in s tem toplote procesorju. Si predstavljate, da si privoščite športen avto z več kot šesto konjskimi močmi, nato pa vam proizvajalec zaklene dvesto teh konjev in vam trdi, da so avto izboljšali. Težko bi takšno izboljšavo poimenovali rešitev, kaj ne? 

Z novim 16 palčnim modelom se je aluminijasta šasija nekoliko povečala, tudi sam profil je širši. Zrasla sta tudi ventilatora. Sedaj nista več zelo majhna in sta še smo majhna. Rezultat vsega tega je odličen. Sintetični testi kažejo, da je prenosnik zmožen ohraniti pospešek tudi pri daljših zahtevnih opravilih.

Glede na moč Intel Core i7 ali i9 procesorjev je zelo verjetno, da kljub vsem težavam prejšnjega modela, marsikdo ni dosegel zgornjih mej procesorja. Redka opravila obremenijo procesor za dalj časa. Zato bo za marsikoga večja nadgradnja novega 16 inčnega modela izboljšana grafična zmogljivost. Nove grafične kartice RadeonPro serije M uporabljajo povsem novo arhitekturo v primerjavi z prejšnjo Vega serijo in preskok v moči je izrazit. MacOS ni najboljša izbira za igračarje, vendar za profesionlce, ki potrebuejo grafično moč za obdelavo videa ali drugih grafično zahtevnih nalog, so nove grafične kartice dober razlog, zakaj izbrati MackBook Pro v primerjavi z drugimi prenosniki. 

Cena in dostopnost

Prenosnik je že na voljo tudi pri nas. Kot ponavadi tistih najvišjih specifikacij ni mogoče zaslediti, saj se približujejo petmestnim številom. Cene se gibljejo med 2.900 evrov za najnižjo konfiguracijo in vse do 5.169 evrov za verzijo s i9 procesorjem, 64GB pomnilnikom, 2 terabajta spomina in grafično kartico RadeonPro 5500M z 8GB lastnega GDDR6 pomnilnika.

Kupi ali izpusti

Po mojem mnenju Applovi računalniki niso za povprečnega slovenskega uporabnika. V našem okolju vlada operacijski sistem Windows. In ko prvič zamenjaš Windows za MacOS imaš občutek, da si računalniško nepismen. Ne razumite me narobe. MacOS je odličen in sam ga imam veliko rajši kot Windows. Vendar prijeten ni beseda, s katero bi opisal prehod iz enega operacijskega sistema na drugega. Če niste uporabnik MacOS in se sprašujete čemu tako visoka cena, to ni računalnik za vas. Vrnite se k občasnem obrekovanju Applovih računalnikov s kakšnim sodelavcem, ko si nekdo v pisarni zaželi MacBook namesto klasičnega ThikPada. Za ljubitelje Applovih prenosnikov lahko samozavestno zapišem. Ta pa boi! Po štirih letih povprečnosti je Apple ponovno izdelal nekaj spektakularnega.

Ocena

5 od 5